SAUMOY, RIBÓ I BAIGES ASSESSORS, S.A.P.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Hisenda estudia un sistema de punts perquè empreses «complidores» no paguin l’IVA en compres europees

El director general de l’Agència Tributària, Jesús Gascón, ha comentat que l’organisme estudia implantar un sistema de punts per qualificar empreses «complidores» i evitar que hagin de fer front a l’IVA en compres intracomunitàries, de manera que es tinguin en compte diferents criteris, com estar adherit al codi de bones pràctiques, la presentació d’informació transparent o estar subjecte al Sistema Immediat d’Informació de l’IVA sense incidències.

També ha explicat que l’Administració Tributària estudia un model que podria passar per un sistema de punts per certificar els contribuents i que aquests puguin seguir comprant en altres països sense haver de pagar l’IVA en aquestes compres.

Aquest sistema només afegiria punts i no en restaria, segons ha indicat Gascón, qui ha plantejat com a possibles requisits que podria valorar l’AEAT per atorgar la certificació a un subjecte passiu determinat que es tractés d’un contribuent amb un «mínim de solvència», al corrent del compliment de les obligacions tributàries i una gestió «adequada» del sistema fiscal.

En aquest sentit, ha indicat que per obtenir la certificació que eximeixi del pagament de l’IVA europeu es podria tenir en compte l’adhesió al codi de bones pràctiques tributàries, la presentació d’informació de transparència o estar subjecte a l’SII de l’IVA sense incidències.

Segons Gascón, aquests requisits encaixen amb els models de compliance que es refereixen a «l’autoregulació» i el compliment voluntari tributari, que és el «principal objectiu» de l’Administració Tributària per evitar la litigiositat. Per aconseguir-ho, Gascón ha subratllat la importància d’aclarir criteris i que siguin públics, però ha refusat dur a terme canvis normatius, de moment, ja que considera més convenient unir criteris per procedir posteriorment a canvis normatius.

També s’ha mostrat favorable al fet que es puguin aconseguir actes d’acord més enllà de la via administrativa, de manera que s’aconsegueixin acords en la via econòmica administrativa i en la contenciosa administrativa, així com impulsar els assistents virtuals, la «consciència civicotributària» i els models cooperatius.

El TEAC: «Cal un canvi normatiu radical»

Per la seva banda, el president del Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC), José Antonio Marco, ha afirmat que cal un «canvi normatiu radical» i ha coincidit en la necessitat que es puguin publicar els criteris administratius amb la finalitat de reduir al màxim la litigiositat.

Marco ha reconegut que els tribunals no tenen la rellevància que «haurien de tenir» perquè «segurament no presten un servei estrictament correcte» donada «l’escassetat» de mitjans, la qual cosa porta al fet que no es resolguin els conflictes en termini. Així, ha insistit en la importància de la unificació de criteris per reduir la controvèrsia i augmentar la claredat en inversions, si bé ha subratllat que els tribunals necessiten «suport polític i social».

Per la seva banda, el magistrat del Tribunal Suprem, Isaac Merino, veu també «molt important» la divulgació de criteris administratius i que aquests siguin públics, així com per «desdramatitzar» les possibles discrepàncies, ja que el sistema tributari és «molt complicat», i en lloc d’això, identificar les contingències i resoldre-les «com més aviat millor». Ha incidit en la rellevància de les actuacions concretes dels contribuents que es derivin del pla de compliance que puguin elaborar per complir amb la normativa tributària.

Agència Europa Press

La UE simplificarà les normes de l’IVA per a la venda en línia de béns

Els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han arribat a un acord per simplificar les normes de l’IVA que s’apliquen a la venda en línia de béns, amb l’objectiu de recuperar 5.000 milions d’euros en ingressos que es perden anualment en aquest sector.

Les noves regles s’aplicaran a partir de l’1 de gener del 2021 i els estats membres tindran fins a finals del 2020 per incorporar-les a la seva legislació nacional. El Parlament Europeu ha de donar el vistiplau a la reforma; tot i que, com que es tracta d’un assumpte fiscal, la seva posició no és vinculant.

La Comissió Europea calcula que les normes revisades permetran que les capitals recuperin 5.000 milions d’euros en ingressos fiscals que es perden cada any i preveu que aquesta xifra s’elevi fins als 7.000 milions durant l’any 2020.

Així, les noves regles consideren que els mercats en línia actuen com a venedors quan facilitin als consumidors europeus la venda de béns amb un valor de fins a 150 euros per part d’empreses amb seu fora del bloc comunitari.

En aquest sentit, les empreses estrangeres que facin servir plataformes per vendre productes des de centres logístics a la UE, s’hauran de cenyir a les mateixes normes independentment del seu valor. Les plataformes en línia també hauran de dur a terme registres de les vendes fetes per firmes que facin servir aquesta plataforma.

De la mateixa manera, la normativa especifica en quins casos es considera que els mercats en línia faciliten aquestes vendes i en quins casos es considera que no ho fan, en funció de si estableixen o no les condicions de venda i de la seva participació en el pagament, la comanda o el lliurament dels productes.

Finalment, s’actualitza el portal electrònic o «finestreta única» que permetrà a les empreses que venen productes per Internet fer front a les seves obligacions en matèria d’IVA en la seva llengua.

«Pas a pas, estem eliminant les llacunes per les quals es perden ingressos fiscals i que priven els països de la UE de fons que es podrien fer servir per als serveis públics i la inversió. Al mateix temps, portem les normes de l’IVA al segle xxi, i les adaptem a una economia cada vegada més digital i globalitzada», va destacar el comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici.

Agència Europa Press

La Cambra d’Espanya llança una estratègia per ajudar les pimes en la transformació digital

La Comissió de Digitalització de la Cambra d’Espanya ha llançat l’estratègia «Espanya Empresa Digital» amb l’objectiu d’impulsar la transformació digital de les pimes espanyoles, segons ha informat l’entitat.

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, ha declarat que «la Cambra d’Espanya es vol convertir en un agent fonamental de la digitalització de les pimes com ho ha sigut, i ho seguirà sent, de la internacionalització».

A més, Bonet ha recordat que les grans empreses ja són part activa del procés de digitalització, però cal implicar-hi també les pimes. «Les petites i mitjanes empreses han d’entendre que la digitalització no és una opció, sinó una condició essencial per assegurar la seva supervivència», ha afegit el president.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Digitalització de la Cambra d’Espanya i qui ha impulsat el llançament de l’Estratègia, Carlos López Blanco, ha indicat que «la digitalització no és un risc per a les pimes, sinó una gran oportunitat per créixer i internacionalitzar-se».

L’estratègia inclou dos documents: l’informe La digitalització com a palanca de competitivitat de la pime i la Guia bàsica per a la transformació digital de la pime.

La digitalització com a palanca de competitivitat de la pime

En l’informe s’analitza el nivell de digitalització de les pimes espanyoles i senyala que aquestes empreses han superat una primera fase de digitalització, ja que compten amb les infraestructures necessàries i els treballadors preparats, però «són febles quan es tracta d’afrontar nivells més avançats».

A més, l’informe revela que els clients van per davant de les empreses, ja que estan hiperconnectats i informats i, quan es relacionen amb les empreses, busquen qualitat, transparència, honestedat, utilitat, immediatesa, proximitat, confiança, coherència i interacció amb la marca.

Guia bàsica per a la transformació digital de la pime

La guia és una eina per als empresaris amb dubtes sobre com abordar la transformació digital. Inclou un pla per abordar la digitalització en tres passos: conèixer l’estat de maduresa digital de la pime; en funció dels objectius, buscar el nou posicionament desitjat respecte a la transformació digital i crear un full de ruta que prioritzi les necessitats, i triar els socis tecnològics adequats per aconseguir els objectius fixats.

Agència Europa Press

Pagaments a la UE: adoptada una reforma per reduir les comissions i augmentar la transparència

La Unió Europea (UE) treballa perquè els pagaments en euros siguin més barats. D’aquí a poc, pagar o retirar efectiu en euros en qualsevol lloc de la UE costarà el mateix que fer-ho al nostre país.

El Consell ha adoptat un reglament per harmonitzar els costos dels pagaments transfronterers en euros entre els països de la zona de l’euro i els països que no hi pertanyen, i augmentar la transparència de les comissions pels serveis de conversió de divises a tota la UE.

Des del 2002, s’apliquen les mateixes comissions als pagaments transfronterers i nacionals en euros dins la zona de l’euro, mentre que als pagaments transfronterers en euros procedents de països que no pertanyen a la zona de l’euro se’ls aplica comissions elevades.

La reforma harmonitzarà les comissions cobrades pels pagaments transfronterers en euros per a serveis com les transferències, els pagaments amb targeta o les retirades d’efectiu amb les comissions cobrades pels pagaments nacionals equivalents d’igual quantia en la moneda nacional de l’estat membre on es trobi el proveïdor de serveis de pagament a un usuari d’aquests serveis. Gràcies a aquesta mesura, els avantatges de les transferències transfrontereres barates en euros s’ampliaran a 150 milions de consumidors addicionals de països que no pertanyen a la zona de l’euro i potencialment a 2.500 milions de transaccions més a l’any.

A més, s’introduiran nous requisits de transparència per a les comissions per serveis de conversió de divises. Quan els consumidors facin pagaments amb targeta o retirin efectiu a l’estranger, poden triar si desitgen pagar en la moneda local o en la seva moneda nacional. D’acord amb les noves normes, s’informarà els consumidors de les comissions aplicables abans que hagin de triar. Per aconseguir-ho, serà obligatori comunicar les comissions aplicades com a marge percentual de totes les comissions de conversió de divises sobre l’últim tipus de canvi disponible del BCE. L’objectiu d’aquest nou nivell de transparència és sensibilitzar els consumidors i impulsar la competència entre els diferents proveïdors de serveis de conversió de divises.

Consell de la Unió Europea

Especialistes en gestió comptable, fiscal, laboral i jurídic i mercantil